Tuinbouwdwarsstraat

 

Ceres

 

De verbouw van de twee scholen aan de Tuinbouwdwarsstraat is afgerond!

 

In de kleuterschool aan de straatzijde zijn 4 grondgebonden woningen gemaakt. Die zijn ca 130 resp. ca 140 m2 groot, over twee lagen. Ze hebben twee grote slaapkamers en een tuin dan wel een dakterras. Het bijzondere aan deze huizen is de hoogte van alle vertrekken: ca 4 meter!

 

In de school op het binnenterrein zijn 9 appartementen gemaakt. Vrijwel overal is de binnenhoogte bijna 4,5 meter en daarom zijn in de meeste appartementen entresols ingebouwd, waardoor het aantal bruikbare m2 behoorlijk is vergroot. De meeste appartementen zitten rond de 125m2, het grootste is meer dan 200. Vier appartementen hebben een afgesloten wijnkelder onder het gebouw.

Vier van de zes appartementen op de verdiepingen zijn bereikbaar per lift.

 

 

Hier ziet u een plaatje van de voorgevel en een impressie van de woonkamer van één van de appartementen. Elke woning/appartement heeft de beschikking over minimaal één parkeerplaats, in de open lucht dan wel onder een carport.

 

 

Achtergrondinfo

In de noordelijke schil rond de binnenstad werden in het begin van de twintigste eeuw voor die tijd grote schoolgebouwen neergezet, veelal voor het toen in opkomst zijnde confessionele onderwijs. Aan de Tuinbouwdwarsstraat staat het katholieke complex.

Een kleuterschool (A) aan de straatzijde en op het binnenterrein verborgen een drie verdiepingen hoge lagere school (B). Oorspronkelijk was dit laatste gebouw symmetrisch van opzet met twee trappenhuizen: een voor de jongens- en een voor de meisjeshelft. De gebouwen verloren enkele jaren geleden hun functie. De wenselijkheid van behoud van het gebouw, dat op het binnenterrein boven zijn omgeving uittorent, staat vast. Om redenen van bouwkundige samenhang wordt ook behoud van de kleuterschool aan de straatzijde voorgesteld.